Skärpa är jättekul! – Slipa din kniv med bänkslipmaskin eller slipsten

Vad är ditt mål?

Målet är viktigt. Även om vissa tycker att slipa sina knivar noggrant är mycket viktigt, så finns det andra som helt enkelt snabbt vill slipa sina knivar för att kunna använda omgående. Vissa är villiga att lägga mycket pengar på en avancerade bänkslipmaskin medan andra bara vill lägga lite pengar på en genomdragsslip eller ett slipstål.

Slipning på bryne

Att slipa på bryne är den klassiska metoden som ändå ger dig det bästa resultatet. Åtminstone om du gör det rätt, för det är också den skärpningsmetod som tar mest tid att bli skicklig på.

Slipning på slipstenar

Slipstenar består av en kombination av slipkorn och ett bindemedel, oavsett om det är fäst på en aluminium- eller stålplåt. Slipkornen gör jobbet när du flyttar kniven över dem. Kornen är skarpa och kantiga, gjorda av ett material som är mycket starkare än stål. Inte så förvånande eftersom om det var tvärtom skulle du ta bort material från stenen med din kniv.

Diamantslipstenar

Man använder mest diamantslipstenar för att slipa hårda stålsorter, och eftersom en diamantslipsten likt bänkslipmaskin tar bort ganska mycket material kan de inte användas för att polera dina knivar. Diamantslipstenar är de hårdaste slipstenarna du kan använda. En viktig fördel med diamant är att de håller hela livet eftersom den inte slits ut. De flesta andra material som nämns slits ut. Eftersom du flyttar din kniv över stenen bryts små korn av och skapar ett nytt skärpningslager. Det är också därför, när du slipar på bryne, måste du använda hela stenen, för att säkerställa att den slits jämnt. Om du inte gör det och bara använder den mellersta delen av stenen blir den ihålig vilket påverkar ditt slipresultat. Om detta händer måste du slipa din slipsten med en diamantsten eller en speciell lamellsten.  Det finns förstås även naturliga slipstenar som de belgiska som bryts i de belgiska Ardennerna. Slipning på natursten skiljer sig något från slipning på fabriksstenar.

Alternativ till att bryna med sten
En bänkslipmaskin är rekommenderat om du slipar kraftigare verktyg eller om du ska slipa knivar i professionellt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *